Florin Žigrai sa stal čestným doktorom Prešovskej univerzity

26.09.2005 Prešov

Prešov 26. septembra (TASR) - Čestný titul Doctor honoris causa od Prešovskej univerzity (PU) prevzal dnes univerzitný profesor, doktor prírodných vied Flori...
Prešov 26. septembra (TASR) - Čestný titul Doctor honoris causa od Prešovskej univerzity (PU) prevzal dnes univerzitný profesor, doktor prírodných vied Florin Žigrai. Na slávnostnom zasadnutí vedeckej rady PU v Prešove mu osvedčenie o tom odovzdal rektor PU František Mihina. Titul mu udelili vo vednom odbore ekológia.

Žigrai sa pred 60 rokmi narodil v Rumunsku, avšak detstvo, mladosť a začiatok svojej pracovnej kariéry strávil v Československu a v Bratislave pôsobil v Slovenskej akadémii vied. V 80. rokoch minulého storočia emigroval do Rakúska. Vypracoval sa na popredného európskeho krajinoekologického odborníka. V súčasnosti je okrem iného hosťujúci profesor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Napísal 11 monografií, 120 štúdií a sedem učebníc. Ako povedal, titul čestného doktora od PU si nesmierne váži, pretože je to preňho prvé ocenenie takéhoto druhu.
S akademickou obcou v Prešove začal spolupracovať pred 40 rokmi a doteraz s ňou neprerušil kontakty. Najčastejšie sú v oblasti regionálnej geografie.
 

Vyberte región